HISTÒRIA


Per definició, ATENEU és una associació científico-literària dedicada a elevar el nivell de coneixements dels seus associats mitjançant debats, conferències, cursos i lectures. El nom li ve del temple d’Atenes dedicat a Atenea, deessa de la saviesa i de la intel·ligència, de les arts i de les ciències i de l’art de navegar, filar i teixir. També fa referència a l’Ateneu de Roma, fundat per l’emperador Adrià l’any 135, prop del Fòrum, per a la promoció de les lletres. A finals del segle XVIII, a França, va sorgir un impuls ateneístic a l’estil de la Grècia clàssica que incorporava els nous valors democràtics i populars de llibertat, igualtat i fraternitat. Varen ser el referent principal dels ateneus nascuts a Catalunya durant els segles XIX i XX.

En el nostre cas és, senzillament, un lloc de trobada dins l’àmbit de la Fundació Maurí, per posar ordre a les idees, conceptes i informacions que ens ajudin a viure i conviure en un país més serè, amb més seny i en el si d’una vera democràcia que hem d’anar millorant dia a dia. A l’estil dels Ateneus catalans que ens han precedit, però amb objectius més concrets i adaptats a la circumstància actual, que bé s’ho mereix.

Va néixer el mes de gener de l’any 2006 com a grup d’opinió però el seu caminar el va dur a ser considerat un Ateneu, que donava al forà una definició més aclaridora de les activitats que emparava.

Fins al mes de febrer de 2009, en què es va constituir l’ATENEU PER LA DIGNITAT, vàrem formar part de la Fundació Universitària Martí l’Humà.

Varen ser els primers ateneuencs: Xavier Aguilar, Ferran Ariño, Albert Benzekry, Josep M. Boixareu, Arnau Guasch, Fermí Pagés, Pere Segarra i Ferran Ycobalzeta. Després l’equip permanent o consell executiu, responsable de tota l’activitat va ser ampliat amb l’entrada de tres persones que van completar l’àmbit d’actuació i la capacitat d’acció, Xavier Aguilar, Ferran Ariño, Albert Benzekry, Josep M. Boixareu, Joan Lluís Pérez Francesch, Montserrat Ponsa, Joan Soler i Ferran Ycobalzeta.

ETAPES del seu desenvolupament:

Primera etapa: Constitució i coneixement entre els seus membres.

A partir del dijous 12 de gener de 2006, es varen fer reunions cada quinze dies per conèixer-nos i debatre temes d’interès.

Aquestes reunions varen esdevenir setmanals a partir de l’estiu, per poder, amb garanties, donar l’opció de participar als ciutadans que ho volguessin en uns debats oberts, dins l’esperit de la FUMH, a partir del 23 d’octubre de 2006.

Segona etapa: Establiment d’una primera línia d’actuació.

El primer tema de reflexió escollit va ser La dignitat humana amb la voluntat que aquestes reflexions arribessin a la comunitat. I, per ser pràctics, es va proposar aprofitar l’ocasió de les eleccions autonòmiques i municipals per fer els primers exercicis d’aplicació. Bàsicament les accions eren articles sobre la dignitat a la revista La Font del Diàleg, aplicada a diversos aspectes de la nostra societat, i també els debats oberts sobre temes concrets.

Tercera etapa: Consolidació de l'activitat de l'Ateneu.

En els primers vint-i-cinc mesos de vida, l’Ateneu va publicar 21 articles a La Font del Diàleg, i va promoure 12 debats oberts i una taula rodona amb una clara acceptació dels assistents que van fer més de 200 intervencions. També es va arribar a un acord amb Contrapunt (Centre d’Estudis i Debats - Associació Unesco de la Garriga) per convocar conjuntament els actes públics.

Quarta etapa: Futur, què farem a partir d’ara?

Després d’unes jornades de reflexió interna per millorar la nostra actuació i així acomplir l’objectiu principal de l’Ateneu, és a dir, fer que augmenti la participació dels ciutadans interessats, es van prendre una sèrie de decisions:

  • A. Revisar la feina feta, analitzar resultats, recollir suggeriments i fer les propostes de futur.
  • B. Confirmar o ampliar els objectius de l’Ateneu:
    • - treballar temes com la Dignitat i la Convivència
    • - donar-los màxima difusió en l’àmbit de la FUMH
    • - fer un programa de treball de reunió setmanal i un acte mensual
    • - crear una base de dades dels "AMICS de l’ATENEU de la FUMH"
  • C. Posar en servei una pàgina web que identifiqui l’Ateneu de la FUMH, que sigui la finestra de comunicació amb la comunitat i que contingui el programa d’activitats i les referències dels debats celebrats.
  • D. Fer una proposta dels debats oberts mensuals per continuar difonent la DIGNITAT A LA NOSTRA SOCIETAT.
  • E. Estudiar la creació de tallers per portar a la pràctica les idees treballades.

Cinquena etapa: Independència com a ATENEU PER LA DIGNITAT

Des del 13 de febrer de 2009 som independents i fem activitats regulars a l’Ametlla del Vallès, la Garriga , Granollers i previst a Cardedeu, Sant Celoni, Mollet i Parets.



ATENEU PER LA DIGNITAT · Apartat de correus núm. 236, L’Ametlla del Vallès (BCN) 08480 · info@ateneuperladignitat.org